• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Πολυιατρείο Ορθοπαιδικής Χειρουργικής, Αθλητικών Κακώσεων και Αποκατάστασης

Βιολογικές μη φαρμακευτικές θεραπείες–– Αναγεννητική ιατρική

Είναι ευρύτερα γνωστό και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα ενδείκνυνται μόνο σε πρόσφατη πάθηση. Σε χρόνιες παθήσεις λειτουργούν μόνο ως παυσίπονα και όχι θεραπευτικά, ενώ καταλήγουν με την δράση τους σε ολόκληρο το σώμα σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών.

Από την άλλη πλευρά οι τοπικές εγχύσεις δρουν απευθείας στο σημείο του προβλήματος, αποφεύγοντας παρενέργειες στα υπόλοιπα όργανα του σώματος.

 

Εκτός από τις παραδοσιακές ενέσεις κορτιζόνης, χρησιμοποιούνται επίσης βιολογικές ενέσεις με:

 i. Ένζυμα, τα οποία περιέχουν μίγμα φυτικών αντιφλεγμονωδών ουσιών και αντιμετωπίζουν τον πόνο και την φλεγμονή.

ii. Κολλαγόνο, το οποίο είναι το κύριο συστατικό των τενόντων, συνδέσμων και χόνδρων και βοηθούν στην επούλωση.

iii. Υαλουρονικό οξύ, το οποίο έχει διπλή δράση, μηχανική και βιολογική: τα νέου τύπου υαλουρονικά οξέα είναι πιο παχύρευστα (σύσταση gel) και ελαττώνουν την τριβή στις αρθρώσεις, ενώ επίσης το υαλουρονικό οξύ είναι βασικό θρεπτικό συστατικό του χόνδρου που καλύπτει τις αρθρώσεις.

iv. Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP). Λαμβάνεται αίμα από το χέρι του ασθενή (σαν μία εξέταση αίματος), το φιαλίδιο με το αίμα τοποθετείται σε μηχάνημα για φυγοκέντρηση που υπάρχει στο ιατρείο, η οποία διαχωρίζει το πλάσμα με τα αιμοπετάλια από τα υπόλοιπα συστατικά του αίματος. Ο γιατρός αναρροφά το πλάσμα σε μία σύριγγα και το εγχύει στο σημείο της πάθησης. Τα αιμοπετάλια του πλάσματος περιέχουν αυξητικούς παράγοντες που αντιμετωπίζουν την φλεγμονή και βοηθούν στην επούλωση. Χρησιμοποιούνται σε τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδες, χονδροπάθεια και οστεοαρθρίτιδα γόνατος (και άλλων αρθρώσεων) μετρίου βαθμού.

v. Βλαστοκύτταρα. Λαμβάνονται υπό άσηπτες συνθήκες σε αίθουσα της Κλινικής με μικρή τομή (1 εκατοστού), είτε από τον λιπώδη ιστό της κοιλιάς ή από τον μυελό των οστών της λεκάνης. Το υλικό που λαμβάνεται, φυγοκεντρείται και προκύπτει ένα διάλυμα με αυξημένη συγκέντρωση βλαστοκυττάρων. Τα διάλυμα από τον λιπώδη ιστό αναμιγνύεται και με PRP (τεχνική ACP-SVF). Και στις 2 τεχνικές, το τελικό διάλυμα βλαστοκυττάρων εγχύεται με σύρριγα στην περιοχή του προβλήματος. Χρησιμοποιούνται σε χονδροπάθεια και οστεοαρθρίτιδα γόνατος (και άλλων αρθρώσεων) μετρίου βαθμού.